Rutte 'wint' op partijcongres VVD (video)

VELDHOVEN - De VVD-leden hebben zaterdag een motie voor de terugkeer van Rita Verdonk in de Tweede Kamerfractie verworpen.

Van de leden was 65 procent tegen. Ook een minder vergaande motie om het besluit Verdonk weg te sturen te heroverwegen haalde het niet.

Later wezen de VVD-leden ook de moties van het aftreden van Mark Rutte (65 procent tegen) als fractievoorzitter en het aftreden van het hoofdbestuur af (52 procent tegen, 47 procent voor).

Lidmaatschap

De leden van de VVD hebben zaterdag wel een beroep gedaan op Rita Verdonk om lid van de partij te blijven. VVD-leider Mark Rutte had geen probleem met de motie waarin die oproep werd gedaan, omdat hiermee het besluit om haar uit de fractie te zetten overeind blijft.

De motie werd aangenomen met 70 procent van de stemmen voor en 30 tegen.

Verdeeldheid

Met de afloop van het congres in Veldhoven is de VVD nog niet uit de problemen. Partijleider Mark Rutte zei dat na afloop van de stemmingen. "Ik ga vreselijk hard werken om aan de verdeeldheid een einde te maken."

De VVD-leider maakte duidelijk dat dit voor hem geen dag van triomf is. "Ik sta hier niet te juichen. Het gaat niet om mijn positie, maar om de partij."

Rutte hoopt dat het lukt Rita Verdonk voor de partij te behouden. Voorwaarde is wel dat ze haar Tweede Kamerzetel opgeeft. Welke functie Verdonk wel zou kunnen innemen in de VVD weet Rutte nog niet.

Rutte hoopt ook dat de Tweede Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot in de fractie blijven. Zij waren tegen het wegsturen van Verdonk. Teeven zei zaterdag na het congres zich nog steeds op zijn positie te beraden.

Somber

VVD-erelid Hans Wiegel ziet de toekomst van partijleider Mark Rutte "somber" in. Volgens hem werden zaterdag weliswaar nadelige moties voor Rutte verworpen, maar zou het weleens om een "pyrrusoverwinning" kunnen gaan.

"De problemen zijn alleen maar groter geworden. Nu is zichtbaar gemaakt dat een groot deel het niet eens is met zijn besluit om Verdonk weg te sturen. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan."

Teeven, Aptroot

Het is ook na de ledenvergadering van de VVD, zaterdag, nog onduidelijk of de Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot uit de fractie stappen. "Ik ben er nog niet uit," aldus Teeven. Aptroot zei "niets overhaast" te willen doen.

Teeven maakte eerder duidelijk dat bij een eventueel vertrek zijn zetel in ieder geval naar de VVD zal gaan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie