ARNHEM - De Molukse activist L. Reawaruw hoeft niet de gevangenis in. De rechtbank in Arnhem sprak hem maandag vrij van betrokkenheid bij enkele aanslagen vorig jaar. Officier van justitie B. van der Krabben had twee weken geleden tegen Reawaruw vier jaar cel geëist.

Medeverdachte L.T. kreeg maandag wel vier jaar gevangenisstraf. Reawaruw en zijn handlangers T. en A.S. waren volgens het OM verantwoordelijk voor verschillende brandbomaanslagen, onder meer op een trein tussen Elst en Arnhem, het gemeentehuis van Elst en een politiepost in Lunteren.

Enkele aanslagen, die alleen materiële schade veroorzaakten, werden door Reawaruw opgeëist namens de organisatie Maluku Warchild. Hoewel Reawaruw zelf niet bij de uitvoering betrokken was, kon hij volgens de aanklager als medepleger worden beschouwd. Reawaruw had T. en S. immers gevraagd de aanslagen te plegen, redeneerde de officier van justitie.

Volgens hem vormden Reawaruw en T. samen met S., tegen wie maandagmiddag het vonnis wordt uitgesproken, een criminele organisatie. De rechtbank acht dat niet bewezen.

Wel veroordeelde de rechtbank T. voor onder meer de aanslag met een molotovcocktails op een trein en het gemeentehuis in Elst. De Molukker heeft daarmee volgens de rechters mensenlevens in gevaar gebracht.

Het gevoel van onmacht over wat zich op de Molukken afspeelt, is geen rechtvaardinging voor het plegen van deze ernstige feiten, aldus de rechtbank. Tegen T. en S. was vijf en zeven jaar cel geëist. De twee stonden ook terecht voor enkele andere misdrijven, waaronder afpersing. De Molukkers wilden met hun acties druk uitoefenen op de Nederlandse regering. Ze eisten dat het kabinet de onlusten op de Molukken zou kwalificeren als volkerenmoord. Het kabinet heeft die eis naast zich neergelegd.

/NIEUWSJustitie dagvaardt Molukse activist ReawaruwMolukkers verantwoordelijk voor treinbrand