LONDEN - Britse militairen zijn vrijdagochtend op zwaar verzet gestuit bij de havenstad Umm Qasr aan de grens tussen Koeweit en Irak. Later op de dag hebben zeker 250 Iraakse militairen zich overgegeven aan Amerikaanse troepen onder Brits bevel.

Bekijk video

"De Iraki's geven niet zo eenvoudig de strijd op als sommige commentatoren hebben voorspeld. Onze militairen zijn in gevecht", liet minister Geoff Hoon van Defensie eerder op de dag tegenover het commerciële station Channel 4 weten.

Amerikaanse mariniers wisten vrijdagmorgen met steun van de Britse artillerie het grootste deel van Umm Qasr te veroveren op de Iraki's.

"Dit is een campagne die onvermijdelijk enigszins anders gaat dan de plannen die in het begin zijn gemaakt. Maar desondanks gaat alles buitengewoon goed. De geallieerde strijdkrachten rukken langs zeker twee fronten op", zei Hoon.

In de buurt van Umm Qasr hebben ongeveer dertig Iraakse militairen zich aan Amerikaanse mariniers overgegeven.

Opmars

De Amerikaanse en Britse militairen in Irak kunnen binnen drie tot vier dagen Bagdad bereiken. Dat heeft kapitein Al Lockwood, de belangrijkste woordvoerder van de Britse militairen in Qatar, vrijdag gezegd.

Ook de Amerikaanse schout-bij-nacht John Kelly toonde zich optimistisch. "Wij zitten nu in de oorlog, we zullen hem winnen en we gaan hem snel winnen", aldus Kelly, commandant van de vliegdekschepen in het Golfgebied. Hij zei tegen verslaggevers dat de Iraakse luchtverdediging in reactie op de Amerikaanse luchtaanvallen op Bagdad aanzienlijk is versterkt.

"Ik denk dat die lui op de grond beseffen dat hun tijd opraakt en dat wij eraan komen. Daarom zijn hun pogingen om zich tegen ons te verzetten toegenomen", aldus Kelly.