Rijk wil een zeven voor eigen dienstverlening

DEN HAAG - Het kabinet wil dat alle vormen van dienstverlening van de landelijke overheid minimaal een zeven als rapportcijfer krijgen. Gemeenten werken al met dat streefgetal.

De doelstelling van het Rijk, die via onderzoek wordt gemeten, maakt deel uit van een voorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken).

De ministerraad ging vrijdag akkoord met haar plannen om de dienstverlening van de overheid merkbaar te verbeteren.

Burgers

Het Rijk richt zich daarbij op de tien meest voorkomende problemen waar burgers tegenaan lopen. Zo zouden ze in het contact met de overheid maar één keer hun persoonlijke gegevens hoeven te verstrekken, moeten er minder vergunningen komen en moeten formulieren begrijpelijker en eenvoudiger worden.

Ook moeten mensen beter toegang krijgen tot de voorzieningen waar ze recht op hebben.

Registreren

Voor leraren, agenten en verpleegkundigen ziet de toekomst er ook iets rooskleuriger uit, omdat die straks minder gegevens hoeven te registreren.

Het kabinet hoopt dat ze daardoor weer aan hun echte werk toekomen.

Gemeenten

Gemeenten zullen het Rijk helpen bij de aanpak van de problemen en moeten er zelf voor zorgen dat de administratieve lasten voor burgers en bedrijven met minimaal een kwart dalen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal dit jaar in alle modelverordeningen de bepalingen die extra werk met zich meebrengen, schrappen of vereenvoudigen.

Ook is het de bedoeling dat overheden elkaar onderling minder gaan lastigvallen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie