Moeder verliest dochters tijdens vlucht naar Polen (video)

WARSCHAU - Drie meisjes van 6, 10 en 13 jaar uit Tsjetsjenië zijn omgekomen nadat zij met hun moeder vanuit Oekraïne illegaal de grens met Polen waren overgestoken. Dat meldde de Poolse televisiezender TVN24 vrijdag.

Poolse douaniers vonden in het berggebied nabij de grens eerst de uitgeputte moeder. Zij had haar jongste kind, een meisje van twee, bij zich.

De vrouw wees de beambten waar de lichamen van haar andere dochters lagen. Die meisjes zijn door ontbering gestorven. Het jongste kind is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de moeder is in het hospitaal.

Het gezin uit de onrustige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië had al vier dagen in de regen en kou door de bergen gezworven. De autoriteiten gaan er niet van uit dat de verantwoordelijke mensensmokkelaar opgespoord zal worden.

Vluchtelingen

Na de val van het communisme in 1989 werd Polen een doorgangsland naar West-Europa voor vluchtelingen uit de voormalige Sovjetunie. Hun aantal daalde echter toen de grensbewaking werd verscherpt bij de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004.

In de eerste zeven maanden van 2007 werden bij de Poolse oostgrens 195 illegale immigranten opgepakt, zei een woordvoerder van de grenswacht.

Asiel

Bijna 3.600 Tsjetsjenen hebben dit jaar asiel aangevraagd in Polen, de meesten nadat zij legaal het land waren binnengekomen, zei de woordvoerder.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie