Verdonk vraagt uitstel

DEN HAAG - Rita Verdonk, die donderdag uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer werd gezet, zal haar partij vrijdag nog niet laten weten wat ze doet met haar zetel.

Rita Verdonk heeft meer tijd voordat zij een besluit neemt over haar toekomst.

"Dit is voor mij een belangrijk persoonlijk besluit. De keuze om uit de VVD te gaan, is niet de mijne."

Kiezers

"Ruim 620.000 kiezers hebben een stem op mij uitgebracht. Ik heb de tijd en ruimte nodig om de gevolgen van mijn besluit goed te overwegen", aldus Verdonk vrijdag in een verklaring.

Donderdag had ze aanvankelijk om 24 uur bedenktijd gevraagd.

Liberaal

Volgens Verdonk staan alle mogelijkheden nog open, zowel buiten als binnen de politiek. Wel geeft zij nogmaals aan niet de overstap naar de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders te overwegen.

"Daar ben ik toch te liberaal voor."

Verdonk zal waarschijnlijk het VVD-congres van komend weekeinde afwachten voor ze een beslissing neemt. Zij zei vrijdag nog niet te weten of ze bij dat congres zal zijn, maar de kans dat ze er aanwezig zal zijn is klein.

Teeven

De liberale Tweede Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot beraden zich nog op hun positie na het gedwongen vertrek van collega Verdonk.

Teeven, die vindt dat de fractie niet goed heeft nagedacht over het besluit haar weg te sturen, zal naar verwachting op zijn vroegst volgende week duidelijkheid geven.

Bemiddeling

Verdonks adviseur Ed Sinke opperde donderdagavond de mogelijkheid van een bemiddelingspoging, bijvoorbeeld door VVD-coryfeeën als Frits Bolkestein of Hans Wiegel. VVD-fractieleider Mark Rutte heeft die mogelijkheid al op voorhand afgewezen.

Livestro

Columnist Joshua Livestro, onlangs weggestuurd bij het tv-programma Buitenhof, had volgens ingewijden vorige week een ontmoeting met Verdonk en daar zou de politica al over de oprichting van een eigen partij hebben gesproken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie