AMSTERDAM - Door minder personeel en een groeiend aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) worden vrouwen en jongeren steeds vaker seksueel belaagd in de asielzoekerscentra, aldus de Volkskrant van maandag.

Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is de personele bezetting minder geworden. 's Nachts is maar een portier aanwezig. Er is geen vertrouwenspersoon en er werken steeds minder vrijwilligers in de opvangcentra.

Er zijn nu zo'n zestien duizend ama's in Nederland, een aantal dat de laatste drie jaar enorm is gegroeid. Een kwetsbare groep, die nauwelijks in de gaten wordt gehouden. Volgens Agnes Verhulst, voorlichter van Stichting Pharos

"Er moet onderzoek komen naar seksueel geweld in de asielzoekercentra" aldus Verhulst. "Dan komt het in de openbaarheid. Die vrouwen zitten vaak met het idee dat het een eigen schuld is als ze worden aangerand. Dat taboe kun je doorbreken door zowel de vrouwen als de mannen voorlichting te geven. Daarbij moeten er vertrouwenspersonen worden aangesteld. Maar het is natuurlijk en ingewikkeld probleem. Je zit met meerdere mensen uit verschillende culturen en soms ook van verschillende sekse, op een kamer. Je zit in een moeilijke, afwachtende positie en hebt geen idee wat er met je gaat gebeuren. Dan is de kans op grenzeloos gedrag groot".

PvdA Kamerllid B.Middel heeft inmiddels vragen gesteld over de veiligheid in asielzoekerscentra aan staatssecretaris Kalsbeek van Justitie.