'Desinfecteermachine was niet opgeleverd' (video)

ROTTERDAM/OSS - Twee van de vier omstreden desinfecteermachines die ziekenhuis Bernhoven heeft stilgelegd wegens een mankement waren nog niet opgeleverd en niet gereed voor gebruik.

Leverancier Sanamij heeft dat laten weten in een verklaring naar aanleiding van uitspraken van de verantwoordelijke zorgmanager van het ziekenhuis.

Bloedonderzoek

Het ziekenhuis riep eind augustus vijfhonderd patiënten terug voor bloedonderzoek. Slangen die bij hen waren gebruikt voor kijkonderzoek waren door een technische fout in de vier nieuwe desinfecteermachines mogelijk niet goed gereinigd. Er bestaat daarom een kleine kans dat de patiënten daardoor besmet zijn geraakt met een virus.

De zorgmanager verklaarde vrijdag in het Brabants Dagblad dat zijn personeel onvoldoende is geïnstrueerd door de leverancier. Bovendien werd de Nederlandstalige handleiding later dan afgesproken geleverd.

Mankement

Sanamij laat in haar verklaring verder weten dat de ziekenhuismedewerkers die het vermeende mankement ontdekten, mogelijk slecht gereinigde scopen toch hebben vrijgegeven voor gebruik bij patiënten.

De partijen wensten vrijdag niet verder in te gaan op de kwestie. Bernhoven heeft een mediastilte afgekondigd.

Eerder wees ook fabrikant Steris schuld van de hand. Met de machines is niks mis en bij gebruik volgens de instructies zijn ze veilig, stelde het bedrijf.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie