Wolfsen en Pans in de run voor burgemeester Utrecht

UTRECHT - De PvdA'ers Aleid Wolfsen en Ralph Pans zijn de twee kandidaten tussen wie Utrechters 10 oktober kunnen kiezen als opvolger van de huidige burgemeester Annie Brouwer-Korf. Dat bleek donderdagavond in een speciale raadsvergadering.

De vertrouwenscommissie van de raad, onder leiding van PvdA'er Gilbert Isabella, maakte de namen bekend. Inwoners van de Domstad mogen 10 oktober tijdens een volksraadpleging aangeven naar wie hun voorkeur uitgaat.

De gemeenteraad neemt 11 oktober een besluit over de uitkomst van het referendum.

Vertrouwenscommissie

Volgens de vertrouwenscommissie die unaniem was in haar beslissing, voldoen beide kandidaten goed aan de profielschets en worden ze zeer geschikt geacht de vierde stad van Nederland te besturen. De commissie moest een keuze maken uit zeven kandidaten.

Wolfsen zit voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer vice-president van de rechtbank in Haarlem en rechter van de rechtbank in Amsterdam.

Pans

Pans is sinds 2002 voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Voordien was hij onder meer secretaris-generaal bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en burgemeester van Almere en Rosmalen.

Onduidelijk

Het was tot het laatste moment onduidelijk wie de kandidaten zouden worden. De vertrouwenscommissie hield de afgelopen tijd de kaken stijf op elkaar. Wel werd bekend wie de selectieprocedure niet doorkwamen.

Henk Westbroek

Onder hen waren zanger en presentator Henk Westbroek, zakenman en politicus Broos Schnetz, actievoerder Kees van Oosten en theaterdirecteur Steef van Schinkel. Van Oosten en Westbroek noemden het referendum eerder al een wassen neus.

De verwachting is dat critici zeer sceptisch zullen reageren nu bekend is dat beide kandidaten sociaaldemocraten zijn.

Vrouwen

Onder de 22 kandidaten die in eerste instantie meededen waren slechts twee vrouwen, zo werd donderdagavond bekend. Volgens Isabella "voldeden die totaal niet aan de profielschets en de criteria. Dat was behoorlijk teleurstellend."

Annie Brouwer-Korf vertrekt eind 2007. Haar termijn als burgemeester was eigenlijk in 2006 verlopen, maar zij mocht van de raad langer aanblijven. Ze trad aan op 1 juli 1999.

Een voorwaarde voor de geldigheid van een gemeentelijk referendum is dat ten minste 30 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie