'Mogelijk bemiddelingspoging Verdonk en VVD'

DEN HAAG - Mogelijk komt er een bemiddelingspoging tussen Rita Verdonk en de VVD. Verdonks adviseur Ed Sinke heeft dat donderdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

Hij noemde de voormalige partijleiders Hans Wiegel en Frits Bolkestein als mogelijke bemiddelaars. Verdonk zou donderdagavond contact met hen hebben gehad. Wiegel toonde zich donderdag "ontdaan" dat de VVD-fractie heeft besloten dat Verdonk moet vertrekken.

Uitgesloten

Bolkestein heeft in het openbaar nog niet gereageerd. Partijleider Mark Rutte sloot een herstel van de breuk met Verdonk donderdag overigens uit.

Verdonk heeft van de fractie 24 uur de tijd gekregen om te beslissen wat ze met haar Kamerzetel doet, maar Sinke verwacht dat ze meer tijd neemt voor haar besluit. Ze zal waarschijnlijk het VVD-congres van zaterdag afwachten.

Forse kritiek

Rutte zal daar vermoedelijk forse kritiek krijgen dat hij Verdonk heeft weggestuurd. In de VVD wordt al gespeculeerd over het naar voren schuiven van oud-minister Henk Kamp als nieuwe partijleider.

Het VVD-bestuur heeft zich donderdagavond beraden op de ontstane situatie. De woordvoerder van partijvoorzitter Jan van Zanen verwacht niet dat het bestuur zal aftreden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie