Meningen over vertrek Verdonk verdeeld

AMSTERDAM - De meningen over het vertrek van Verdonk zijn sterk verdeeld. Vooral de kiezers laten volgens peilingen van Maurice de Hond weten de actie van Mark Rutte niet te kunnen waarderen.

Een meerderheid van de VVD-kiezers (59 procent) vindt dat VVD-fractievoorzitter Rutte moet vertrekken. Ongeveer 52 procent is het niet eens met het besluit van de fractie om Rita Verdonk eruit te zetten.

Peilingen

Dat bleek donderdagavond uit een peiling van Maurice de Hond voor het televisieprogramma Netwerk. Een nipte meerderheid (52 procent) van de achterban hoopt dat andere VVD-Tweede Kamerleden uit de fractie stappen om vervolgens deel uit te maken van een mogelijke groep-Verdonk.

Die zou op veel steun kunnen rekenen. Iets meer dan de helft (51 procent) van de VVD-stemmers acht de kans groot of is er vrijwel zeker van dat ze bij de volgende verkiezingen op Verdonk zullen stemmen.

Zalm

In datzelfde Netwerk laat voormalig VVD-vicepremier Gerrit Zalm weten het jammer te vinden maar acht de keuze van de VVD-fractie om Rita Verdonk weg te sturen onvermijdelijk.

"Op een gegeven moment kun je niet meer met elkaar verder", aldus Zalm. "Ik denk dat we nu rust hebben."

De oud-minister van Financiën vindt wel dat Verdonk het 'morele recht' heeft haar Tweede Kamerzetel te behouden, gezien het grote aantal voorkeurstemmen dat ze heeft gehaald.

Teeven en Aptroot

Zalm ging ook nog in op de twijfels die de Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot hebben over hun eigen positie na het vertrek van Verdonk. Hij vroeg beide heren in de VVD te blijven.

Rosenthal

Eerder liet voorzitter van de Eerste Kamerfractie, Uri Rosenthal, weten Rutte te steunen in zijn besluit.

Congres

Een volgend belangrijk punt op de agenda is het VVD-congres in Veldhoven dat zaterdag zal plaatsvinden. Hier wordt het rapport besproken dat door een partijcommmissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker werd opgesteld naar aanleiding van de verkiezingsnederlaag.

Eén van de conclusies van de commissie was al dat er geen plaats is voor soloartiesten. Deze gedachte werd gesterkt door Rutte die aan de vooravond van het rapport liet weten dat zijn fractieleden zich moesten wegcijferen voor de liberale visie of anders konden ophoepelen.

Bloedbad

Toch is de verwachting dat Rutte forse kritiek zal krijgen uit VVD-afdelingen. Een ingewijde voorziet een 'bloedbad'. In de partij zouden stemmen opgaan om Kamerlid en oud-minister Henk Kamp te vragen de partijleiding op zich te nemen.

Kamp is al geruime tijd ziek thuis, maar is volgens bronnen donderdag wel geraadpleegd over de kwestie-Verdonk.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie