PARIJS - In het treinstation Gare de Lyon in de Fransehoofdstad Parijs zijn sporen gevonden van het dodelijke gif ricine. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zat het gif in tweemedicijnflesjes die zich in een bagagekluis bevonden.

De politie ontdekte de ricine maandag na een tip van de Fransespoorwegen. In de kluis bevonden zich twee flacons met poeder, eengrotere fles met vloeistof en twee kleinere flessen met vloeistof.In de flesjes bevond zich een mix met sporen van ricine in eenuiterst giftige concentratie, aldus het ministerie donderdag.

Eerder vondst in Londen

Het gif dook begin januari al op in Londen. De vondst ervanleidde tot de arrestatie van zeker zeventien personen. De Britsejustitie sluit niet uit dat de ricine was bedoeld voor eenterreurdaad. Ricine, zesduizend keer krachtiger dan cyaankali, isal gebruikt als biologisch wapen.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA onderzoekt of er eenverband is tussen de vondsten en het terreurnetwerk al-Qaeda.Volgens Washington onderhoudt de extremistische Jordaniëral-Zwaqiri, die geldt als een specialist op het gebied van giftigestoffen zoals ricine, nauwe banden met Osama bin Laden.