AMSTERDAM - Ruim duizend mensen betoogden donderdagavond in Nederland tegen de oorlog, juist toen de aanval op Irak massaal op gang kwam. In minstens vijftien steden waren protestbijeenkomsten, georganiseerd door het Platform tegen de Nieuwe Oorlog.

In Amsterdam gooiden vijf- à zeshonderd demonstranten papieren vliegtuigjes naar het Amerikaanse consulaat. Ze hingen spandoeken aan de hekken en riepen 'Bush, Blair, Balkenende: handen af van Irak'. Tweede-Kamerlid Van Bommel (SP) riep aanwezigen op zaterdag naar de demonstratie in Amsterdam te komen.

'Humanitair drama'

Activiste Gretta Duisenberg noemde de demonstratie in Amsterdam perfect. "Het is een schande wat Bush heeft gedaan. Saddam Hussein had ook op een andere manier aangepakt kunnen worden. Dit wordt een onzettend humanitair drama."

Vijf arrestaties

In Den Haag heeft de politie vijf demonstranten gearresteerd, onder wie bestuurslid N. Marmouch van de Arabische Europese Liga (AEL). Ze zijn aangehouden na afloop van de betoging op het Lange Voorhout. Ze hadden een Israëlische vlag in brand gestoken en in het rond gegooid. Bij de betoging stonden ongeveer 250 demonstranten in hekken voor de Amerikaanse ambassade. Een van de betogers was verkleed als magere Hein met een masker met George Bush.

Minuut stilte

In Groningen liepen circa vijfhonderd betogers spontaan door de Heerenstraat. Op de Grote Markt hielden ze een minuut stilte. Het comité Stop de Oorlog en de politie waren verrast door de opkomst: door een misverstand dacht een deel van de organisatoren dat de betoging pas vrijdag zou plaatsvinden.

In Assen waren niet meer dan honderd mensen bijeen voor een fakkelwake tegen de oorlog. De organisatie weet de lage opkomst aan de snel veranderende publieke opinie: "Mensen hebben de hele dag op televisie kunnen zien dat de VS het niet op de Iraakse bevolking heeft gemunt."

Imam M. Lafta van de Irakese stichting in Assen zei in een toespraak dat "onrecht niet lang zal duren". Voorlopig wordt de demonstratie in Assen elke vrijdag herhaald. In Utrecht kwamen ruim honderd betogers naar het Domplein. De betogers waren hier overwegend jong.