Defensie acht situatie Uruzgan zorgelijk

AMSTERDAM - Nederlandse troepen zijn de afgelopen week meermaals in actie gekomen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Door het vertrek van Afghaanse veiligheidstroepen rond Deh Rawod in het zuidwesten van de provincie hebben de Taliban meer bewegingsvrijheid gekregen.

Dat leidde onder meer tot vuurgevechten rond enkele checkpoints. Daarbij vielen mogelijk slachtoffers aan vijandelijke zijde. Het ministerie van Defensie spreekt van een 'zorgelijk scenario'.

Behalve rond Deh Rahwod werd afgelopen week door Nederlandse militairen een aantal keer geschoten in de buurt van de vooruitgeschoven patrouillebasis Poentjak en rond het checkpoint Nyazi in Chora.

Veiligheidssituatie

Ook daarbij zijn aan de kant van de tegenstander mogelijk slachtoffers gevallen. Samen met de Afghaanse autoriteiten wordt nu gekeken hoe de veiligheidssituatie rond Deh Rawod kan worden verbeterd, schrijft Defensie donderdag in het periodiek overzicht Afghanistan.

In de aan Uruzgan grenzende provincies Helmand, Zabul en Kandahar leverden F-16's van de Koninklijke Luchtmacht diverse keren ondersteuning aan Isaf-grondtroepen. Daarbij werden lasergeleide bommen en het boordkanon gebruikt.

Slachtoffers

Nederlandse Apachegevechtshelikopters ondersteunden daarnaast Isaf-eenheden die in Zabul en in Uruzgan in de problemen waren gekomen. Daarbij werd gebruikgemaakt van raketten en het boordkanon. Ook bij de inzet van de F-16's en de Apaches zijn mogelijk slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde.

Afghaanse en westerse troepen lieten donderdag weten dat gevechten en luchtaanvallen in Afghanistan woensdag zo'n zeventig Taliban het leven hebben gekost. In Uruzgan kwamen meer dan 45 Taliban-strijders om toen ze een patrouille van Afghaanse en buitenlandse troepen aanvielen.

Taliban

In de provincie Kandahar verloren twaalf Taliban het leven bij gevechten met Afghaanse en Navo-troepen. Elf Taliban kwamen om in de provincie Zabul.

De Navo wijst erop dat de Taliban tijdens de Ramadan van vorig jaar het aantal aanvallen opvoerden, en dat dit jaar hetzelfde kan gebeuren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie