Colombia vreest komst avonturiers in nasleep Tanja-zaak

BOGOTA - De Colombiaanse autoriteiten zijn bezorgd dat de publiciteit rond de Nederlandse Tanja Nijmeijer jongeren aantrekt om zich ook bij de linkse rebellengroep FARC aan te sluiten.

Dat heeft een hoge Colombiaanse legerofficier donderdag tegenover het ANP verklaard.

De autoriteiten vrezen dat jongeren met een zucht naar avontuur een verkeerd beeld van de guerrillabeweging FARC hebben, zoals in hun ogen ook Tanja Nijmeijer overkomen is.

Documentaire

Verder vrezen de autoriteiten dat de dagboekfragmenten die nu in de openbaarheid zijn gebracht, verfilmd zullen worden. De legerofficier verwees naar de documentaire Guerrilla Girl (2005) van de Deen Frank Piasecki Poulsen.

Deze film is in Colombia niet goed ontvangen omdat hij te veel begrip voor de FARC toont en de groep afschildert als sociaal bewogen strijders. In Colombia wordt daar anders over gedacht.

Aanval

Tanja Nijmeijer uit het Overijsselse Denekamp sloot zich waarschijnlijk in 2002 aan bij de FARC. Het Colombiaanse leger viel in juli van dit jaar het kamp aan waar zij bivakkeerde.

Het merendeel van de guerrillero's, onder wie Tanja, wist te vluchten. Het leger vond in het verlaten kamp onder meer Tanja's dagboek en de computer van haar commandant, Carlos Lozada. In haar dagboek beklaagt Tanja zich over de omstandigheden in het kamp en het gedrag van haar commandanten, maar steunt ze ook nog steeds de strijd van de FARC.

Steun

In de Colombiaanse publieke opinie kan deze guerrilla nog maar op weinig steun rekenen. In de gebieden waar de FARC de macht hebben, dwingen zij de bevolking 'oorlogsbelasting' te betalen. Ze houden al jaren lang gijzelaars in de jungle vast en financieren hun strijd met de handel in cocaïne.

Romantiek

In de periode 1998 - 2002 onderhandelden de FARC met de toenmalige regering over vrede. Een Colombiaanse journalist die deze guerrilla van nabij kent, vertelde dat toen veel Europese jongeren met linkse sympathieën naar Colombia gekomen zijn om de FARC te leren kennen. "In die tijd hing er nog een vleug van romantiek om de guerrilla en dat sprak mensen aan", aldus de journalist. Hij vermoedt dat uiteindelijk weinig mensen gebleven zijn.

Sympathisanten

Het leger vermoedt op basis van de gegevens in de computer van Tanja's commandant en getuigenissen van gedeserteerde strijders dat er op dit moment geen andere Nederlanders en waarschijnlijk ook geen Europeanen in de FARC meevechten. Voor zover er zich buitenlanders bij de guerrilla hebben aangesloten, zouden het vooral mensen uit buurlanden van Colombia zijn.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie