Acht jaar cel voor moord in Gronings café

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 17-jarige Ishaak D. veroordeeld tot acht jaar celstraf voor de moord op de 25-jarige Said Ali Awaale.

Awaale werd op 27 augustus vorig jaar door D. doodgestoken in café de Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen. De jongen uit Assen werd direct na de steekpartij aangehouden. Een maand voor de moord had D. ruzie gehad met Awaale in het Somalisch centrum in Groningen. Waarop Awaale met een auto op hem inreed.

Mes

D. verklaarde later ter verdediging een mes te hebben gekocht, omdat hij bang was voor het slachtoffer. In de nacht van 26 op 27 augustus 2006 nam hij het mes mee tijdens een uitgaansavond in Groningen, waar hij Awaale het café zag inlopen. D. volgde de man naar de kroeg en stak hem daar neer.

Opwelling

Volgens zijn advocaat stak D. in een opwelling. Maar de rechtbank oordeelde dat hij bewust het slachtoffer had opgezocht. "D. stak hem meerdere keren neer, waarbij een steek in de rug uiteindelijk fataal was. Een brute en meedogenloze moord, onder het oog van vele omstanders", aldus de rechter. De rechter oordeelde dat het jeugdrecht voor de destijds 16-jarige D. niet toereikend is, gezien de ernst van het feit en de omstandigheid dat de moord in de overvolle kroeg plaats had.

Vrijgesproken

Medeverdachte Mohammed H. werd door de rechter vrijgesproken. H. kocht samen met D. het mes in Groningen. Maar volgens de rechter kan niet worden bewezen dat hij wist dat het mes voor een misdrijf zou worden gebruikt.

Tip de redactie