Franse ex-premier haalt uit naar Sarkozy

PARIJS - De voormalige Franse premier Dominique de Villepin, die een aanklacht boven het hoofd hangt wegens een lastercampagne tegen president Nicolas Sarkozy, heeft zijn partijgenoot Sarkozy er donderdag van beschuldigd het schandaal te manipuleren.

De Villepin, naar wiens gedrag sinds juli officieel onderzoek wordt gedaan, lanceerde zijn offensief in een 23 pagina's tellend document dat hij donderdag aan twee onderzoeksrechters overhandigde. Zij verhoorden hem opnieuw over de zogeheten Clearstream-affaire.

Valse lijst

Justitie verdenkt de ex-premier ervan in 2004 een valse lijst met rekeningshouders van de Clearstream-bank in Luxemburg te hebben gelekt. Op de lijst stond ook Sarkozy. De betreffende rekeninghouders zouden hebben geprofiteerd van illegale commissies van wapenverkopen.

Aanklacht

Vorig jaar diende Sarkozy een civiele aanklacht in in deze zaak. Hij meent het slachtoffer te zijn van een samenzwering om hem van het presidentschap af te houden.

Tegenbeschuldiging

In zijn tegenbeschuldiging stelt De Villepin dat de Clearstream-zaak is "geprivatiseerd in het belang van een enkele individuele klager hoewel niets er op wijst dat Sarkozy het belangrijkste doelwit was van de Clearstream-lijst."

Criticus

Sinds hij zijn regeringsambt in mei verliet is De Villepin als belangrijkste criticus van Sarkozy naar voren gekomen. Beide mannen zijn al lang rivalen. Eerder deze maand beschuldigde De Villepin het staatshoofd er nog van zich te omringen met jaknikkers.

Tip de redactie