Tbs voor moeder die kinderen wilde verdrinken

AMSTERDAM - Een 35-jarige vrouw uit Amsterdam die haar kinderen probeerde te verdrinken in een gracht in Amsterdam-West is donderdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechter veroordeelde haar voor poging tot meervoudige moord.

De vrouw gooide op 15 april een van haar kinderen in het water aan de Jacob Catskade en sprong er vervolgens met het tweede kind achteraan. Twee voorbijgangers haalden de moeder en de kinderen uit het water.

Voorkomen

Daarna wilde ze haar 5-jarige zoontje opnieuw in het water gooien. Omstanders konden dat voorkomen en hoorden haar zeggen: 'Waarom heb je me gered' en 'Hij moet dood'.

De kinderen konden niet zwemmen en ontsnapten ternauwernood aan de dood, zei de officier van justitie twee weken geleden.

Paradijs

De vrouw erkende eerder dat ze haar kinderen in het water had gegooid met de bedoeling hen tijdens een zelfmoordpoging 'mee te nemen naar het paradijs'.

Ze liep al wekenlang met een afscheidsbrief rond. De vrouw zei wel dat ze spijt had van haar daad.

Redden

Ook had ze de voorbijgangers die haar en haar kinderen uit een gracht hadden gehaald inmiddels een dankbriefje gestuurd voor het redden van de kinderen. Ze kon niet zeggen of ze ook dankbaar was dat zij zelf was gered. De kinderen zijn na het gebeurde elders opgevangen.

De vrouw, die werkte als apothekersassistente, gaf toe de kinderen eerst gedrogeerd te hebben met medicijnen die ze uit de apotheek had meegenomen. Ze zou aan psychotische depressies lijden, wat betekent dat zij oncorrigeerbare gedachtedwalingen heeft, en probeerde al drie keer eerder zelfmoord te plegen.

Mishandeld

De klachten van de Surinaams-Indiase vrouw kwamen voort uit relationele problemen, bleek eerder. Zo mishandelde haar Egyptische man haar onder meer omdat ze er niet in slaagde Arabisch te leren.

De man en de vrouw sloegen beiden de kinderen. Ook leed ze door een moeilijke jeugd onder het regime van een zeer autoritaire vader.

Beschadigd

De rechter erkende dat de vrouw 'getraumatiseerd en emotioneel beschadigd' was, maar verwierp het argument van de verdediging dat zij niet wist wat zij deed. Als apothekersassistente wist zij dat het toedienen van de medicijnen aan de kinderen gevaarlijk was.

Zij handelde opzettelijk en met voorbedachten rade, oordeelde de rechter. De vrouw en haar advocaat waren donderdag niet aanwezig bij de uitspraak.

Tip de redactie