WASHINGTON/KOEWEIT - CNN heeft gemeld dat Amerikaansemariniers donderdagavond rond 18.00 uur (Nederlandse tijd) vanuitKoeweit Zuid-Irak zijn binnengetrokken. De zender zegt dit tehebben vernomen van bronnen bij het Amerikaanse ministerie vanDefensie. De eerste fase van een grondoorlog lijkt hiermee een feitte zijn.

Bekijk video: Grondtroepen trekken op naar Bagdad.

Een correspondent van de Amerikaase zender ABC bevestigde dathij samen met de mariniers de grens met Irak was overgetrokken.Welke missie ze precies moeten uitvoeren kon verslaggever MikeCerre niet zeggen.

Britse militairen zouden meedoen aan de grondoorlog, is vernomenuit Britse militaire bronnen. De Arabische nieuwszender al-Jazeerameldde gevechten tussen speciale Britse eenheden en Iraakse troepenin de buurt van de Zuid-Iraakse havenstad Basra.

Zware beschietingen

Ook eenheden van de derde Amerikaanse infanteriedivisie zijn degrens overgestoken na zware artilleriebeschietingen, meldde hettelevisiestation CBS. De commandant van de divisie had van tevorenal gezegd dat zware beschietingen vooraf zouden gaan aan de aanval.Elders in het zuiden van Irak voerden gevechtshelikoptersbeschietingen uit met raketten op Iraakse posten.

Iraakse stad ingenomen

Het Koeweitse persbureau KUNA meldde dat Amerikaanse en Britse troepen donderdagavond de Iraakse stad Umm Qasr hebben ingenomen, vlak over de grens met Koeweit. Umm Qasr is de enige belangrijke zeehaven van Irak. De stad ligt op eenroute naar het strategisch belangrijke Basra, dat ongeveer vijftigkilometer verderop ligt. De Iraakse staatstelevisie heeft donderdagontkend dat de plaats Umm Qasr in handen is gevallen vanAmerikaanse en Britse troepen.

Ontzagwekkende vuurkracht

Eerder meldde de BBC dat het grondoffensief vooraf werd gegaandoor bombardementen op doelen in het zuiden van Irak.Correspondenten aan de Iraaks-Koeweitse grens spraken over"ontzagwekkende vuurkracht'' van artillerie die woensdag aan degrens in positie was gebracht. Zonder onderbreking beschoot deartillerie Iraakse stellingen.