Slachtoffers Schipholbrand willen vervolging

WINSCHOTEN - Ten minste tien overlevenden van de Schipholbrand willen dat een aantal personeelsleden en directieleden alsnog vervolgd wordt voor hun aandeel in de brand op 27 oktober 2005.

Dat zei advocaat Rob van Haarst uit Winschoten, die de slachtoffers vertegenwoordigt, donderdag. Bij de brand in het cellencomplex kwamen elf mensen om.

Op 4 juli dit jaar besloot het Openbaar Ministerie (OM) dat de dienstdoende locatiedirecteur niets te verwijten valt, omdat hij niet onzorgvuldig zou hebben gehandeld en geen voorschriften zou hebben genegeerd.

Verrast

Dat twee bewakers een celdeur open hadden laten staan waardoor het vuur sneller om zich heen greep, was geen reden om hen te vervolgen. Ze werden volgens het OM verrast door de situatie.

Daar denken de slachtoffers en advocaat Van Haarst anders over. "Er zijn grove fouten gemaakt."

Voorschriften

"Er is niet gehandeld volgens de voorschriften'', aldus de raadsman. "Bovendien zijn de wetten niet nageleefd bij de bouw van het cellencomplex."

De advocaat werd benaderd door enkele overlevenden die in het azc Musselkanaal verblijven. Vervolgens meldden zich ook andere slachtoffers bij Van Haarst.

Volgende week gaat het verzoek tot vervolging aan het gerechtshof in Amsterdam de deur uit. Of het hof daartoe overgaat, wordt waarschijnlijk over drie maanden bekend.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie