ANKARA (ANP) - Het Turkse parlement heeft donderdag ingestemd met het verlenen van overvliegrechten voor Amerikaanse toestellen voor de oorlog in Irak. De parlementariërs kwamen 's middags achter gesloten deuren bijeen om over een wetsvoorstel te stemmen.

De motie werd aangenomen met 332 stemmen voor en 202 tegen. Een afgevaardigde onthield zich van stemmen. Onduidelijk is of Groot-Brittannië ook overvliegrechten heeft gekregen. In het voorstel werd gesproken over een tweede niet bij naam genoemd land dat ook het Turkse luchtruim mag gebruiken voor aanvallen op Irak. Volgens Turkse mediaberichten zou het echter gaan om Groot-Brittannië.

Het voorstel was tweeledig. Niet alleen het openstellen van het Turkse luchtruim voor aanvalsvluchten op Irak lag nog open, maar ook het eventueel inzetten van Turkse militairen in het noorden van Irak. De parlementariërs konden zich vinden in beide delen van het wetsvoorstel. De nieuwe wet geldt voor zes maanden en voorziet niet in het gebruiken van een luchtmachtbasis in Turkije voor aanvallen op Irak. In 1991 konden de Amerikanen en Britten nog beschikken over de basis Inçirlik om doelen in Irak te bestoken. Door het verlenen van overvliegrechten aan de VS kunnen de Amerikanen nu wel luchtlandinsgtroepen inzetten in het noorden om een tweede front te kunnen vormen tegen het regime van Saddam Hussein.