Amsterdam wil meer panden op Wallen kopen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil met grote investeerders meer panden op de Wallen kopen om criminaliteit en verloedering tegen te gaan. De stad mikt daarbij vooral op prostitutiebedrijven en coffeeshops.

Amsterdam heeft met NV Stadsgoed van woningcorporatie Het Oosten nu al 83 panden verworven in de rosse buurt.

"We zijn van plan om dit nog grootschaliger door te trekken", aldus wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) donderdag. "We zijn in gesprek met grote investeerders die onder regie van de gemeente nieuwe investeringsplannen moeten gaan ontwikkelen voor de binnenstad."

Strijd

"Het is een strijd van wit kapitaal tegen zwart kapitaal.''

Charles Geerts ('Dikke Charles'), een van de belangrijkste ondernemers in het Wallengebied, staat op het punt al zijn prostitutiepanden te verkopen aan een Amsterdamse woningbouwvereniging. Daarmee verdwijnt binnenkort een aanzienlijk deel van de ramen in de buurt.

Vergunningen

De gemeente trok in 2006 Geerts' bordeelvergunningen in, omdat hij criminele connecties zou hebben en zijn imperium zou gebruiken voor het witwassen van geld. Die aantijgingen zijn overigens nooit bewezen.

Asscher signaleert nieuwe ontwikkelingen waarbij "veel ongewenste of criminogene functies bij elkaar kruipen in de straten en stegen". Een nieuwe trend is volgens hem de vestiging van kleine supermarkten in de Amsterdamse binnenstad zonder zichtbare klandizie, maar met veel personeel.

Ingrijpen

"In een half jaar tijd hebben wij er 28 in hartje centrum bij gekregen."

De wethouder heeft liever de bevoegdheid om direct in te grijpen, dan eerst een onderzoek te laten verrichten. "Ik wil kunnen zeggen: die branche willen wij in dat gebied helemaal niet hebben."

Politie

Een dergelijke aanwijzing voor bijvoorbeeld het Wallengebied kan volgens Asscher gedaan worden in het overleg tussen de politie, de burgemeester en de hoofdofficier van justitie.

De raamprostitie op de Wallen omvat 143 panden met daarin 451 ramen. Er zitten in het gebied acht grote speelautomatenhallen en 85 coffeeshops.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie