JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon heeft zondag gedreigd de veiligheidsoperaties in de Palestijnse gebieden op te voeren. Het dreigement kwam na een nieuwe Palestijnse zelfmoordactie in de havenstad Haifa, waarbij tientallen Israëliërs gewond raakten.

De Amerikaanse generaal b.d. Zinni heeft gedreigd zijn bemiddelingspoging in het Midden-Oosten op te geven als Israël en de Palestijnen niet snel een bestand sluiten. Vier militante bewegingen boden Israël onder voorwaarden een tijdelijk bestand aan, maar dat werd direct afgewezen.

Sharon zei dat de militaire acties op Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook goede resultaten te zien geven, maar dat het einde nog niet in zicht is. Omdat de dreiging van nieuwe Palestijnse aanslagen aanwezig blijft, sluit de premier niet uit dat het Israëlische leger zijn acties in Palestijnse gebied zal uitbreiden.

De premier maakte dit bekend na een kabinetsbijeenkomst, die op de Westoever was gehouden en niet in Jeruzalem. De diverse ministers werden in een gepantserde wagen naar een militair hoofdkwartier gebracht, waar het overleg werd gehouden, aldus de BBC. De ministers werden er door commandanten van het leger bijgepraat.

Het leger drong zondagochtend in alle vroegte de autonome Palestijnse dorpen Anabta en Ramin op de Westoever binnen. Daarbij werden vier Palestijnse politiemannen doodgeschoten. Tientallen tanks en pantserwagens namen deel aan de actie, die bedoeld om vermeende militanten op te pakken.

Schietpartij

Volgens de burgemeester van Anabta, Hamdallah Hamdallah, werden de vier Palestijnen in koelen bloede neergeschoten. Israëlische militaire bronnen verklaarden tegenover CNN dat soldaten vanuit een voertuig onder vuur werden genomen, waarna ze terugschoten.

Kort na de Israëlische actie op de Westoever liet een Palestijn in Haifa een bom ontploffen die hij met zich meedroeg. Dat gebeurde een week na de bloedige aanslagen in de havenstad en Jeruzalem, waarbij 29 Israëliërs werden gedood. Dit keer vielen er onder de Israëliërs geen doden. Meer dan dertig mensen raakten gewond. De dader is door de politie doodgeschoten.

Bestand

Vier militante groepen kwamen zondag met het aanbod de aanslagen in Israël voor een week opschorten als Israël op zijn beurt zijn militaire acties in de Palestijnse gebieden stopzet. Onder de groepen zijn de gewapende vleugels van de islamitische bewegingen Hamas en Islamitische Jihad.

Het bestand zou maandag ingaan en duren tot het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Israël wees het aanbod af. Een veiligheidsfunctionaris zei dat Israël geen andere keus heeft dan te handelen uit zelfverdediging.

Rol VS

Israël sloeg afgelopen week hard terug na twee bloedige zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en Haifa. De Palestijnse Autoriteit heeft de Verenigde Staten opgeroepen zich uit te spreken tegen de Israëlische acties.

Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft gezegd dat de Palestijnse president Arafat meer kan doen tegen acties van militante moslims. Afgelopen week bleef een Amerikaanse oproep aan Israël om zich bij vergeldingsacties in te houden al uit.

Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen voerden zondag opnieuw overleg, en veel resultaat lijken ze niet te hebben bereikt. Het overleg had plaats in aanwezigheid van de Amerikaanse bemiddelaar Zinni. Die dreigde zondag het bijltje erbij neer te gooien. Hij heeft Israël en de Palestijnen 48 uur de tijd gegeven om een staakt-het-vuren te bereiken.

/DOSSIERMidden-Oosten