AMSTERDAM - Rita Verdonk vindt dat de VVD te onzichtbaar is in het vreemdelingendebat. Haar partij heeft de 'bal' verloren aan de PVV van Geert Wilders.

Dat zei ze volgens De Telegraaf deze week in een toespraak tijdens een besloten diner in Utrecht. De oud-minister voor Vreemdelingenzaken gaf tijdens haar speech fikse kritiek op de koers van de VVD, schrijft de krant donderdag.

"De VVD is onzichtbaar in het vreemdelingendebat en daar moeten we wat aan doen", zou Verdonk gezegd hebben. Het Tweede Kamerlid zou maandagavond tijdens het diner met de Utrechtse afdeling van de partij wel hebben benadrukt dat ze achter partijleider Mark Rutte staat.

Verkiezingsnederlaag

Rutte laat in het dagblad via zijn woordvoerder weten niet te willen reageren. De kritiek van Verdonk komt aan de vooravond van het VVD-congres dat zaterdag wordt gehouden. Daar wordt onder meer over het rapport van de commissie-Dekker over de recente verkiezingsnederlaag gesproken.

Verdonk was in het vorige kabinet als minister verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken. Nu is zij woordvoerder voor haar partij op het gebied van jeugd en onderwijs.