Tientallen Talibanstrijders in Uruzgan gedood

KABUL - Hevige gevechten tussen Afghaanse en NAVO-militairen enerzijds en Talibanstrijders anderzijds hebben woensdag in de Afghaanse provincie Uruzgan tientallen levens geëist.

Volgens de door de NAVO geleide stabilisatiemacht ISAF vonden meer dan 45 opstandelingen de dood in het treffen bij het plaatsje Deh Rawod, waar Nederlandse militairen een basis hebben.

De Taliban vielen een gemengd Afghaans-buitenlandse patrouille aan toen deze het plaatsje wilde verlaten. Ze zetten daarbij raketgranaten en lichte wapens in, aldus de NAVO in een communiqué. De ISAF-militairen schoten onmiddellijk terug en riepen luchtsteun in.

'Geneutraliseerd'

De opstandelingen zijn door de inzet van precisiemunitie "geneutraliseerd" in verscheidene posities die ze in de omgeving hadden ingenomen. De internationale troepenmacht die actief is in Uruzgan bestaat voornamelijk uit Nederlandse militairen. Ook zijn er Australische troepen gelegerd. In de aangrenzende zuidelijke provinicies Helmand en Kandahar zijn veel Britten en Canadezen actief.

De afgelopen negentien maanden zijn in Afghanistan al meer dan 7000 mensen gedood, het ernstigste geweld sinds de Amerikaanse invasie in 2001. Of er woensdag aan ISAF-zijde slachtoffers zijn gevallen, is niet bekendgemaakt.

Tip de redactie