Strijd over opvolging Japanse premier Abe

TOKIO - De strijd over de opvolging van de Japanse premier Shinzo Abe is ontbrand. Minister van Financiën Fukushiro Nukaga verklaarde donderdag een gooi te zullen doen naar het premierschap.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en huidig secretaris-generaal van Abe's partij, Taro Aso, gooit ook hoge ogen om de nieuwe Japanse premier te worden.

Abe kondigde woensdag aan af te treden als regeringsleider. De afgelopen regeerperiode werd gekenmerkt door tal van schandalen en zwaar verlies bij de Hogerhuisverkiezingen in juli. Ook zouden gezondheidsredenen een rol hebben gespeeld bij het vertrek, meldden ingewijden woensdag.

Ziekenhuis

De demissionair premier werd donderdag opgenomen in een ziekenhuis. Artsen hadden de politicus onderzocht en besloten dat hij moest worden opgenomen. Hij zou zijn geveld door "een slechte fysieke gesteldheid", maakte een woordvoerder van Keio-ziekenhuis in Tokio bekend. Wat Abe precies mankeert, is nog niet bekend.

Koizumi

De conservatieve, relatief jonge, naoorlogse politicus Abe werd een jaar geleden regeringsleider. Hij volgde de toenmalige premier en voorman van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) Koizumi op. Die wil nu geen comeback maken, meldde het Japanse persbureau Kyodo donderdag.

Tip de redactie