Opnieuw Nederlands vervoersverbod wegens MKZ

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft woensdag een vervoersverbod afgekondigd voor schapen, geiten, varkens en runderen. Ook het verzamelen van de dieren is verboden. Wel mogen veehouders ze rechtstreeks naar slachthuizen brengen.

Het verbod ging woensdagavond per direct in, nadat opnieuw mond- en klauwzeer (MKZ) was geconstateerd op een boerderij in het zuiden van Engeland.

Het ministerie raadt mensen die naar Groot-Brittannië reizen af boerderijen te bezoeken. Ook is het verboden om dieren of dierlijke etenswaren uit Engeland mee te nemen.

Het nieuwe geval van de dierziekte kwam nog geen 24 uur nadat deskundigen van de Europese Unie hadden verklaard dat Groot-Brittannië vrij was van MKZ. De Europese Commissie heeft alle export van vee en vlees uit het land verboden.

Boerderij

De verdachte boerderij ligt op ongeveer 20 kilometer van het gebied in Surrey waar de ziekte in juli en augustus opdook.

Rondom het bedrijf is een veiligheidszone ingesteld. De veestapel wordt in zijn geheel geruimd.

Verontrust

Nederlandse boerenorganisaties reageerden verontrust op de uitbraak. Volgens LTO-voorman Albert Jan Maat is het risico op verspreiding van het virus des te groter door de nabijheid van het Londense vliegveld Heathrow.

Maat vindt dat het ministerie indien nodig ook het transport van dieren naar slachthuizen moet stilzetten. "We moeten alles doen om de risico's tot een minimum te beperken."

Maar, voegde hij eraan toe, "als bedrijven die onlangs risicovolle contacten hebben gehad zijn onderzocht en vrij van MKZ zijn bevonden, moeten de maatregelen ook weer snel opgeheven kunnen worden."

Absolute ramp

Een woordvoerder van de Nationale Boerenbond (NFU) noemde de uitbraak een 'absolute ramp'.

Begin augustus nam minister Verburg ook al maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. De ziekte, die ongevaarlijk is voor mensen, dook toen niet op in Nederland.

Vaccineren

LTO pleit voor verruiming van de mogelijkheden om dieren tegen MKZ te vaccineren. "Het is van groot belang om in noodsituaties snel te kunnen ingrijpen.

In deze tijd van veel internationaal verkeer kun je in Europa niet buiten een adequaat vaccinatiebeleid", aldus Maat.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie