Voorarrest in witwaszaak Cor van Hout was terecht

ROTTERDAM - Er zijn wel redenen om vier verdachten in de witwaszaak rond de erfenis van de geliquideerde Heineken-ontvoerder Cor van Hout in voorarrest te plaatsen. Dat bepaalde het gerechtshof in Amsterdam deze week.

Daarmee vernietigde het hof het besluit van de rechtbank die twee maanden geleden de gevangenhouding van deze verdachten afwees.

Toch blijven de vier op vrije voeten. Het hof schorste hun voorarrest direct weer vanwege persoonlijke omstandigheden.

Paspoort

Het gerechtshof heeft aan de schorsing wel voorwaarden verbonden. De verdachten mogen Nederland niet verlaten, ze moeten hun paspoort bij de officier van justitie inleveren en mogen geen contact met elkaar hebben.

Onder deze verdachten is de 58-jarige Rob G., alias 'De Bouwvakker'. Justitie beschouwt hem als hoofdverdachte in dit onderzoek.

G. wordt ook wel de vijfde Heineken-ontvoerder genoemd. Hij was in 1983 niet feitelijk bij de ontvoering van de biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur betrokken, maar speelde wel een rol op de achtergrond. Zo zou hij enkele miljoenen van het niet teruggegeven deel van het losgeld in bezit hebben gehad.

De Hakkelaar

Justitie liet de Spaanse politie G. begin juli in Málaga arresteren. Hierna werd hij aan Nederland overgeleverd. In Nederland arresteerde de politie in deze zaak onder anderen Johan V., alias de Hakkelaar. In de jaren negentig was V. een van de grootste drugshandelaren van het land. Hij kocht volgens justitie begin dit jaar met drugsgeld enkele prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar uit de nalatenschap van Van Hout.

Nadat Cor van Hout zijn gevangenisstraf voor de Heinekenontvoering had uitgezeten, investeerde hij samen met medeontvoerder Willem Holleeder onder meer in de prostitutie in Alkmaar en Amsterdam.

Het tweetal raakte halverwege de jaren negentig gebrouilleerd en verdeelde hun zakelijke belangen. Ook Rob G. zou daarvan hebben geprofiteerd. Van Hout behield uiteindelijk zelf een aanzienlijk aantal bordelen aan de Achterdam in Alkmaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie