Tsunami-alarm na aardbeving bij Sumatra

JAKARTA - Een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter heeft woensdag plaatsgevonden in de buurt van Sumatra.

Het tsunamiwaarschuwingscentrum in Hawaii gaf een tsunami-alarm voor de gehele Indische oceaan. India heeft een tsunami-alarm gegeven voor de Andamaneilanden en Maleisië heeft gewaarschuwd niet de stranden op te gaan in verband met de tsunami-alarm.

Inmiddels is het tsunami-alarm voor Indonesië alweer opgeheven.

Epicentrum

Op de vraag van een Indonesisch radiostation of het weer veilig was en of de dreiging van een tsunami voorbij was antwoordde het hoofd van de meteorologische dienst: "Dat denken we, want als we kijken naar de afstand, dan is het epicentrum minder dan 200 kilometer verderop en een tsunami zou binnen twintig minuten de kust hebben bereikt." Andere tsunamialarmen gelden nog steeds.

De trillingen waren volgens ooggetuigen tot in Jakarta te voelen. Diverse tsunami-alarmen zijn gegeven, meldden diverse persbureaus. Ook stortten er enkele gebouwen in.

Zuid-Sumatra

Later op de dag werd ook het Zuiden van het eiland getroffen door een beving, dit keer met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Hierbij was van een Tsunami-alarm geen sprake.

Singapore

Ook Singaporezen vluchtten woensdag uit gebouwen die op hun grondvesten schudden na de aardbeving in Indonesië. Niemand raakte daar gewond, aldus lokale media woensdag.

Een kantoormedewerkster vertelde op Channel NewsAsia, dat ze het gebouw heen en weer voelde zwaaien toen ze zich op de veertigste verdieping bevond.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie