DEN HAAG - De omgeving van de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Spanje in het centrum van Den Haag zijn donderdagmorgen volledig afgeschermd voor autoverkeer. De straten rondom de ambassades zijn met hekken afgezet.

In een tiental straten in het centrum van Den Haag geldt tot nader order een stop- en parkeerverbod. Het gebied blijft vooralsnog wel toegankelijk voor fietsers en wandelaars. De politie staat alleen in uitzonderingsgevallen autoverkeer toe.

Omleiding

De politie leidt het verkeer om. Trams kunnen nog wel door het gebied direct rond de ambassades rijden. Er staat een aantal ME-bussen in de buurt van de Amerikaanse ambassade. Bij de ambassades van Irak en Australië zijn geen zichtbare extra maatregelen genomen. De Alexander Gogelweg, waar de Israëlische ambassadeur resideert, is gedeeltelijk afgesloten. De ventweg voor de ambassade van Canada aan de Sophialaan is evenmin te gebruiken.

Consulaat

De beveiliging van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is donderdag verscherpt. Voor het gebouw aan het Museumplein staan een paar busjes van de mobiele eenheid om eventuele demonstranten op afstand te houden. Ook heeft de politie een 'calamiteitencontainer' neergezet.

De beveiliging van de Amerikaanse vertegenwoordiging werd enkele weken geleden al opgevoerd nadat de Amerikanen begonnen met de troepenopbouw in de Golf. Het gebouw wordt dag en nacht bewaakt door de marechaussee. Tijdens de demonstratie tegen de oorlog in Irak zaterdag in Amsterdam zet de politie extra containers rond het consulaat.