'Burgemeester Terpstra' favoriet bij Hagenaars

DEN HAAG - Erica Terpstra is de gedoodverfde burgemeester van Den Haag. Dat blijkt uit diverse polls op internet. De voormalige staatssecretaris zei in een reactie alle steun "een grote eer" te vinden, maar ze noemde een functie als Haagse 'burgermoeder' "niet realistisch".

Terpstra heeft zelf ook een kandidaat in gedachten. "Annemarie Jorritsma zou een hele goede burgemeester voor Den Haag zijn. Maar ik weet niet of ze wel uit Almere weg wil", aldus Terpstra over haar VVD-collega.

Vragenlijst

De gemeente Den Haag lanceerde woensdag de website burgemeestergezocht.nl, waarop Hagenaars een enquête in kunnen vullen. De vragenlijst verschijnt ook in de Stadskrant van de gemeente. In tegenstelling tot de polls wordt daarin niet ingegaan op namen, maar op eigenschappen van de nieuwe burgemeester. De burgers kunnen onder meer antwoord geven op de vraag wat de burgervader als eerste voor de stad moet gaan doen.

Terpstra krijgt op de website van het AD de voorkeur van een kwart van de stemmers. Ook uit een peiling van de regionale omroep RTV West kwam Terpstra als een van de favorieten naar voren.

Deetman

Bij de vorige vacature voor burgemeester van Den Haag, elf jaar geleden, werd de oud-zwemster door de Hagenaars ook al naar voren geschoven als favoriet. Uiteindelijk ging de ambtsketting naar Wim Deetman, die in juli zijn afscheid aankondigde.

Helemaal vreemd is de burgemeesterstitel niet voor Terpstra. In 2004 speelde ze de rol van burgemeester in de verfilming van het boek Pluk van de Petteflat. "Maar ik heb nu een hele mooie baan, waar ik heel erg op mijn plek zit", doelde ze op haar functie als voorzitter van sportkoepel NOCNSF. "Maar als rasechte Haagse zou ik jokken als ik me niet erg vereerd zou voelen.

Zodra de Haagse burgers hun stem hebben laten horen, moet de gemeenteraad een besluit nemen over de profielschets van de nieuwe burgemeester. Vermoedelijk zal de nieuwe burgervader of burgermoeder in het eerste kwartaal van 2008 aantreden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie