'Snelle Thalys pas halverwege 2009'

BRUSSEL - De eerste volwaardige Thalys hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Amsterdam gaan op zijn vroegst halverwege 2009 rijden. Dat stellen de Belgische spoorwegen NMBS.

Ze reageren daarmee in de Vlaamse krant De Morgen op de jongste infrastructuurproblemen in Nederland. Een woordvoerder van de NMBS zegt in de krant dat de treinen op zijn vroegst in 2009 zullen rijden, "bij de opmaak van de dienstregelingen in juni of december".

Materieel

"Aan beide kanten van de grens zijn er problemen. In Nederland is de lijn niet klaar, terwijl wij wachten op materieel dat eigenlijk al begin dit jaar geleverd had moeten zijn", aldus de NMBS-woordvoerder.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer liet maandag de Tweede Kamer nog weten dat hij over een maand een besluit neemt over de opening van de HSL-Zuid, maar hij waarschuwde tegelijk voor nieuwe tegenslagen.

Duidelijkheid

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wil na de NMBS-uitspraken dat Eurlings "sneller" duidelijkheid verschaft. "Alle signalen voor verdere vertragingen staan volop op rood."

Tegelijk moet Eurlings de Nederlandse Spoorwegen "verordonneren" de Benelux-treinen, momenteel de enige spoorverbinding met Brussel, overeind te houden.

Samsom voegde eraan toe dat hij veel mails van klachten van reizigers krijgt over kapotte loc's. Die achteruitgang moet wat hem betreft gekeerd worden.

"Ik kan nog wel een maand wachten'', stelt daarentegen CDA-Kamerlid Ger Koopmans. Maar hij haalt wel flink uit naar HSL-exploitant HSA, met andere woorden de NS en KLM.

Schadevergoeding

In de brief van Eurlings staat dat HSA bereid is om in december te gaan rijden als de Staat op korte termijn een schadevergoeding betaalt voor het verschuiven van de openingsdatum.

De partijen overleggen daarover al enige tijd. "Dit riekt naar chantage. We zitten zo weer in de schuttersputjes'', concludeert Koopmans.
Tip de redactie