Wilders vindt vrijgeven Mein Kampf krankzinnig plan

DEN HAAG - Geert Wilders zet zich af tegen het idee van minister Ronald Plasterk van Onderwijs dat het boek Mein Kampf van Adolf Hitler vrij verkrijgbaar moet zijn. De fractieleider van de PVV sprak woensdag van een "krankzinnig voorstel".

Plasterk heeft geopperd om het verbod op Mein Kampf op te heffen in reactie op Wilders' verzoek de Koran te verbieden omdat het heilige boek aan zou zetten tot gewelddadig gedrag.

"De Koran verbieden, dat gaat de mensen te ver. Maar Wilders heeft gelijk dat het vreemd is dat Mein Kampf wèl verboden is", stelt de minister in het blad Hollands Diep.

Haatzaaiboek

De PVV-politicus vindt de opvatting van Plasterk de wereld op z'n kop. "Ik vraag de Koran te verbieden omdat het boek aanzet tot haat en vervolgens krijgen we er nog een haatzaaiboek bij. Op die manier stellen we ook de fascisten tevreden", reageerde Wilders.

Het CDA is ook niet gelukkig met de uitspraken van Plasterk. De Tweede Kamerfractie heeft aangekondigd vragen te stellen aan de minister.

Coalitiegenoot de ChristenUnie tilt minder zwaar aan de woorden en verder zeggen oppositiepartijen VVD en D66 de redenering van Plasterk te kunnen volgen.

Achterhoedegevecht

Zo vindt VVD-leider Mark Rutte volgens zijn woordvoerder dat het past bij de vrijheid van meningsuiting om het boek van Hitler niet meer te verbieden. Bovendien is er volgens Rutte sprake van een achterhoedegevecht omdat alle informatie toch al via internet gemakkelijk is op te vragen.

Regeringspartij PvdA reageert later op de dag op de uitspraken van de eigen bewindspersoon.

Tip de redactie