Levenslang voor ex-president Filipijnen

MANILA - De voormalige filmster en ex-president van de Filipijnen Joseph Estrada is woensdag door een speciale rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens corruptie en plundering van de staatskas.

De kleurrijke en omstreden politicus Estrada mag van de rechter geen openbaar ambt meer bekleden. Estrada deed het hof geringschattend af als een 'kangaroo-court', een schertsrechtsbank. Hij heeft voorlopig huisarrest.

De inmiddels 70-jarige Estrada werd in 1998 met een ruime meerderheid tot president gekozen. Hij gold als een man die het kon opnemen tegen de corrupte elites die de Filipijnse politiek in hun greep hielden.

Maar drie jaar later werd hij tijdens grote en gewelddadige demonstraties tegen zijn regering met steun van de strijdkrachten opzij geschoven. Kort daarna begonnen de procedures tegen Estrada. Een speciale rechtbank die zaken rond corrupte berecht, veroordeelde hem woensdag wegens verduistering van bijna 70 miljoen euro.

Aanhangers

Estrada is nog steeds populair bij een overwegend arme achterban. De politie heeft tal van veiligheidsmaatregelen getroffen om manifestaties van aanhangers van Estrada te voorkomen.

Elite

De ex-president ontkent alle beschuldigingen. Hij stelt dat de elite en met name zijn opvolger president Gloria Macapagal Arroyo achter de valse beschuldigingen zitten.

De zaak moet nog in hoger beroep worden behandeld door het hooggerechtshof.

Tip de redactie