HAARLEM - In de rechtbank van Haarlem begint maandagmorgen rond 9.30 uur het eerste openbare getuigenverhoor in verband met de nieuwjaarsbrand in Volendam. De Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand (BSNV) hoopt met de getuigenverhoren van acht betrokkenen rond de brand vast te stellen of de gemeente Edam-Volendam en Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel, aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Na de verhoren wordt beoordeeld of voldoende bewijs is verzameld om een civiele bodemprocedure te beginnen. De rechter zal dan vervolgens over de aansprakelijkheid beslissen.

De eerste die wordt verhoord, is C. Bont, brandpreventieambtenaar van de gemeente. Hij heeft talloze malen geprobeerd Veerman op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Door de brand in de nieuwjaarsnacht kwamen veertien jongeren om het leven en raakten bijna tweehonderd jeugdige cafébezoekers gewond. Maandagmiddag is het de beurt aan Veerman zelf.

Het is de vraag of hij op alle vragen antwoord kan geven, omdat het Openbaar Ministerie een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem is begonnen. Dat geldt ook voor zijn 24-jarige dochter L. V. en barkeeper J. V. die woensdag worden verhoord. Volgens letselschade-advocaat L. Louwerse moet per vraag worden bekeken of ze kunnen antwoorden zonder hun eigen strafzaak nadelig te beïnvloeden.

Als vierde personeelslid van het café, moet R. Schilder woensdag zijn verhaal doen. Donderdag is het de beurt aan een gemeenteambtenaar en W. Visscher oud-wethouder van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Oud-burgemeester F. IJsselmuiden sluit de getuigenverhoren vrijdag af.

/DOSSIERVolendam