Gsm-gegevens Telegraaf-journalist buiten strafdossier

AMSTERDAM - Telefoongegevens van journalist John van den Heuvel van dagblad De Telegraaf blijven buiten het dossier in een strafzaak tegen twee ex-rechercheurs. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag in een beschikking bepaald.

De Telegraaf vocht een eerder besluit van de rechtbank via een klaagschrift aan. Toen besliste de rechtbank dat de verdediging de gelegenheid dient te krijgen de telefoongegevens in te zien.

Het gaat om een strafzaak tegen de twee ex-rechercheurs Jacques K. en Hans van E., die worden verdacht van het lekken van vertrouwelijke politiegegevens uit onderzoeken naar de georganiseerde misdaad. Die informatie was ook bij John van den Heuvel terechtgekomen.

Printgegevens

De raadsman van de verdachten vond de printgegevens van belang om te kunnen onderzoeken of sprake is van zogenaamde 'alternatieve lekken'.

De Rijksrecherche had in verband met deze strafzaak printgegevens over het belgedrag van de journalist opgevraagd bij KPN. Aan de hand van deze informatie is duidelijk met wie Van den Heuvel het laatste half jaar telefonisch contact heeft gehad.

Onrechtmatig

Het verzoek van de Rijksrecherche had slechts betrekking op telefoongegevens voor een periode van vier dagen. KPN had echter per ongeluk de gegevens over een periode van een half jaar verstrekt. Volgens De Telegraaf is deze informatie daarom onrechtmatig verkregen.

De raadsman van De Telegraaf vindt dat er op deze manier inbreuk wordt gemaakt op het recht van de misdaadjournalist om zijn bronnen te beschermen. Hij meent dat de contacten van John van den Heuvel "immers eenvoudig uit deze printgegevens kunnen worden achterhaald".

Nieuwsgaring

De rechtbank is het met de klagers eens. Verstrekking van de gegevens is in strijd met het recht van vrije nieuwsgaring en het daaruit volgende recht op journalistieke bronbescherming, aldus de rechtbank.

"Zonder die bronbescherming kan de pers zijn waakhondfunctie in de samenleving niet meer vervullen."

Verstrekking is volgens de rechtbank ook een inbreuk op de privacy van Van den Heuvel. Tenslotte hebben de officier van justitie noch de verdachten een strafvorderlijk belang bij kennisneming van de gegevens, concludeert de rechtbank.

Tip de redactie