Aruba toch bereid Antillen te helpen

ORANJESTAD - Aruba is toch bereid om met de toekomstige overheden van de Nederlandse Antillen samen te werken als dat land uiteenvalt.

Dat heeft de gouverneur van Aruba, Fredis Refunjol, dinsdag in zijn toespraak bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar op Aruba gezegd.

Eind vorige maand sprak de Arubaanse premier Nelson Oduber van een conflict binnen het Koninkrijk. Hij was boos dat Nederland te weinig geld teruggaf uit de verkoop van gebouwen die Aruba als onderpand voor een lening had gegeven.

Onbegrip

Bij de Arubanen is er veel onbegrip over omdat het gaat om 'slechts' tientallen miljoenen euro's, terwijl de Antillen voor een paar miljard euro worden gesaneerd.

Aruba wilde daarom niet meer zijn ervaringen als status aparte-land uitwisselen in de werkgroep voor de nieuwe Antilliaanse staatsstructuur.

Troonrede

In de toespraak van de gouverneur, die de Arubaanse versie is van de jaarlijkse troonrede in Nederland, staat dat samenwerkingen met de nieuwe Antilliaanse constellatie noodzakelijk zijn.

Een van de voorbeelden die wordt genoemd, is een gemeenschappelijk hof van Justitie. Aruba blijft echter wel bij de voorwaarde dat er één procureur-generaal op Aruba zetelt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie