Beatrix en Máxima bij opening Van Manenfestival

AMSTERDAM - Koningin Beatrix en prinses Máxima woonden dinsdagavond in het Muziektheater in Amsterdam de opening van het Hans van Manenfestival bij. Het festival wordt gehouden ter ere van de 75e verjaardag van de choreograaf.

Tijdens het festival, dat tot en met zondag 30 september duurt, worden meer dan twintig van Van Manens choreografieën uitgevoerd, verdeeld over zes programma's.

Het festival startte met een gala. Het Nationaal Ballet en drie gastgezelschappen, waaronder het San Francisco Ballet, dansten zes stukken van Van Manen.

Commandeur

Tijdens de opening heeft koningin Beatrix Van Manen benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Manen was al Officier in de Orde van Oranje Nassau. Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw is een zeer hoge, zeer exclusieve eer.

Voor deze Orde komen mensen in aanmerking met puur individuele genialiteit, die ook voor de samenleving bijzonder waardevol is gebleken.

Dans

Voorafgaand aan het openingsprogramma gaven dansers van verschillende balletscholen op het plein voor het Muziektheater een voorproefje van het stuk 'Clogs'. Zij werden hierbij begeleid door een fanfareorkest.

Van Manen begon zijn carrière als danser in 1951. Later ontwikkelde hij zich als choreograaf. Hij maakte meer dan 120 choreografieën.

In 2000 werd hem de Erasmusprijs uitgereikt vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse dans. Van 1988 tot 2003 was Van Manen vaste choreograaf bij het Nederlands Dans Theater. Op dit moment is hij huischoreograaf bij Het Nationale Ballet.

Van Manenfestival

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie