DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Onderwijs vindt dat het boek Mein Kampf van Adolf Hitler vrij verkrijgbaar moet zijn. De PvdA-bewindsman zegt dat in een interview met het blad Hollands Diep.

"Misschien moeten daar maar eens mee ophouden, met Mein Kampf te verbieden", aldus Plasterk. "Laat het vrij verkrijgbaar zijn - en dat zeg ik dan maar als minister van media en literatuur."

Plasterk reageert op de oproep van PVV-leider Geert Wilders om de Koran net als Mein Kampf te verbieden. "Het zou me niks verbazen als de mensen zeggen: die Wilders hebben we nu wel gezien."

Koran

"De Koran verbieden, dat gaat de mensen te ver. Maar Wilders heeft gelijk dat het vreemd is dat Mein Kampf wèl verboden is."

Het CDA is allerminst gelukkig met de uitspraken van Plasterk. Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma gaat hem er schriftelijke vragen over stellen.

Haatzaaiend

"De minister moet weten dat Mein Kampf het meest haatzaaiende boek uit de wereldgeschiedenis is", aldus Van Haersma Buma. "Door de ideologie ervan zijn miljoenen mensen omgekomen."

"Het boek is heel bewust verboden. Ik zie niet in waarom het nu opeens in de vrije verkoop moet komen.''

Onbegrijpelijk

De CDA'er noemt het onbegrijpelijk dat Plasterk zijn opmerkingen over Mein Kampf maakt in de discussie over de Koran. Het in verband brengen van beide boeken moet juist worden vermeden, stelt hij.

Coalitiegenoot ChristenUnie tilt wat minder zwaar aan de woorden van de minister. Een woordvoerder van de fractie wijst erop dat Mein Kampf als het gaat om een uitgave voor wetenschappelijk gebruik niet verboden is.

"Wij zien geen aanleiding voor grote opwinding."