Oezbeken claimen terreurplannen Duitsland

BERLIJN - De terreurorganisatie Islamitische Jihad Unie uit Oezbekistan heeft verklaard het brein te zijn achter de bomaanslagen die vorige week in Duitsland werden verijdeld.

Dit heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken dinsdag laten weten.

De Duitse politie voorkwam vorige week dinsdag met de arrestatie van drie terreurverdachten zware bomaanslagen die op een bloedbad hadden kunnen uitlopen.

Luchthaven

Doelwit van de aanslagen zouden onder andere de luchthaven van Frankfurt am Main en de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein zijn geweest, maar ook andere plaatsen waar vooral veel Amerikanen komen.

De speciale Duitse antiterreureenheid GSG-9 bestormde vorige week dinsdag een vakantiehuis in het dorp Oberschledorn in het Sauerland. In de woning wilde het drietal de bommen fabriceren.

Accuut

"De mannen waren echter nog ver verwijderd van een gebruiksklare bom. Er bestond dus op geen enkel moment accuut gevaar", aldus procureur-generaal Monika Harms.

Twee van de arrestanten zijn geboren en getogen Duitsers die zich tot de islam hebben bekeerd. De derde man is van Turkse komaf.

Terreurkamp

Frits G., de 28-jarige leider van de terreurcel, zou samen met Daniel Martin S. (22) en Adem Y. (29) zijn opgeleid in een Pakistaans terreurkamp. De leider is een bekende van de politie. Ze hield hem al sinds 2005 in de gaten.

In december kwam de veiligheidsdienst een van de verdachten op het spoor toen hij een Amerikaanse basis bespioneerde. In de daaropvolgende maanden zagen agenten hoe hij in Hannover twaalf vaten met waterstofperoxide kocht.

De explosieve kracht van de aangetroffen 730 kilo waterstofperoxide komt volgens experts overeen met 550 kilo TNT en is groter dan die van de bommen in Londen en Madrid.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie