Kamer steunt huisverbod voor agressieve partner

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel om agressieve partners tijdelijk uit huis te kunnen plaatsen. De fracties van CDA, PvdA en VVD spreken hun steun uit voor het plan van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), dat woensdag wordt besproken.

De nieuwe wet regelt dat bij dreiging van huiselijk geweld de agressor ten minste tien dagen uit huis kan worden geplaatst. In die periode mag de persoon in kwestie ook geen contact opnemen met het gezin dat in de woning achterblijft.

De aanpak creëert een adempauze en voorkomt dat het slachtoffer van huiselijk geweld daartoe de eigen woning moet verlaten.

Proef

Het ministerie van Justitie is een jaar geleden een proef begonnen met het tijdelijk huisverbod in de steden Amsterdam, Groningen en Venlo. Sindsdien zijn 56 huisverboden opgelegd.

Volgens Hirsch Ballin werkten de betrokkenen over het algemeen goed mee met de hulpverleners die zich in de kwestie mengden.

Landelijk

Momenteel wordt alles in gereedheid gebracht zodat het huisverbod landelijk kan worden ingevoerd. Naar verwachting kunnen alle gemeenten begin 2008 gebruik maken van de regeling.

CDA-Kamerlid Marleen de Pater constateert dat met de nieuwe wet kan worden ingegrepen voordat er slachtoffers vallen. Haar PvdA-collega Khadija Arib noemt de nieuwe wet "hard nodig".

"Zo komen we af van situaties waarin slachtoffers dubbel worden gestraft omdat ze hun huis moeten uitvluchten."

Kindermishandeling

Het CDA wil het middel ook zoveel als mogelijk inzetten tegen kindermishandeling. "Dan hoeft niet het kind de deur uit en krijgt het minder het gevoel zelf schuldig te zijn aan de situatie", aldus De Pater.

De VVD spreekt van een "door de bank genomen goed voorstel". "Wij hebben altijd meer op met het slachtoffer dan met de dader", aldus Kamerlid Fred Teeven.

Betrokken

Hij vraagt zich wel af of het Openbaar Ministerie niet meer betrokken moet worden bij het huisverbod. In het voorstel van Hirsch Ballin staat dat de burgemeesters het besluit nemen tot uithuisplaatsing. Dat betekent een nieuwe bevoegdheid voor burgemeesters.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie