Recherche rolt internationale drugsbende op

ROTTERDAM - De Nationale Recherche en het Landelijk Parket hebben in samenwerking met de Braziliaanse en Uruguayaanse autoriteiten een internationale drugsbende opgerold. Dat heeft het Landelijk Parket dinsdag gemeld.

Dinsdag heeft de recherche twee mensen aangehouden. Drie weken eerder zijn in Nederland ook al twee verdachten opgepakt, onder wie de hoofdverdachte. Zij zijn aangehouden nadat in een Braziliaans onderzoek een partij van 485 kilo cocaïne in Uruguay was onderschept.

Rotterdam

De verdachten, in de leeftijd van 38 tot 52 jaar, komen allen uit Rotterdam, behalve de hoofdverdachte. De hoofdverdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

De arrestanten worden verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van de smokkel van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland en het witwassen van drugsgelden. Vermoedelijk gaat het om circa 21 miljoen euro.

Nationale recherche

Uit het onderzoek van de Nationale Recherche bleek dat de Nederlandse hoofdverdachte nauwe contacten onderhield met de Braziliaanse drugsleveranciers. Hij zou ervoor hebben gezorgd dat geldkoeriers grote sommen contant geld naar Brazilië brachten.

De dinsdag aangehouden verdachten traden vermoedelijk op als geldkoeriers.

Hoofdverdachte

Ook zou de hoofdverdachte zelf enkele miljoenen euro's bij de leveranciers hebben afgeleverd. Soms werd het geld via rechtspersonen in Nederland en verschillende andere landen giraal overgeboekt.

Het geld is vermoedelijk witgewassen door de aankoop van onroerend goed. Justitie heeft in het kader hiervan beslag gelegd op vijftien panden in Rotterdam.

Ook heeft justitie bij doorzoekingen in vijf woningen en vier bedrijfspanden in Rotterdam administratie, twee auto's, een boot, duikmateriaal, jetski's en een geluidstudio in beslag genomen.

In het onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten zijn vijftien mensen aangehouden, onder wie de Braziliaanse hoofdverdachte.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie