Ex-moslims komen op voor tolerantie en vrijheid

DEN HAAG - Ex-moslims uit Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië hebben dinsdag in Den Haag een verklaring voor tolerantie en vrijheid en tegen de onderdrukking door de islam ondertekend. Een van de ondertekenaars was Ehsan Jami van het comité van ex-moslims in Nederland.

Onder grote belangstelling van journalisten uit Nederland en andere landen plaatsten Jami en de twee vertegenwoordigers van de Britse en Duitse comités hun handtekening.

Zij wijzen erop dat er duizenden jaren voor de vrijheid van meningsuiting is gevochten en keren zich tegen moslims die de islam als onderwerping zien en mensen het recht ontzeggen van het geloof af te vallen.

Vreedzame religie

De ondertekenaars riepen de moskeeën op zich uit te spreken voor het recht van moslims om ongelovig of aanhanger van een andere godsdienst te worden. Volgens de verklaring spreken moslims niet de waarheid als zij hun godsdienst een vreedzame religie noemen.

Onderwerping is de ziel van de islam. Niet alleen christenen en joden, maar ook vrouwen en homoseksuelen moeten worden onderworpen, zo staat in de verklaring, die Jami voorlas. De persconferentie was zwaar beveiligd. Alle journalisten moesten hun bezittingen laten controleren.

Mishandeling

Jami, van Iraanse afkomst en gemeenteraadslid voor de PvdA in Leidschendam-Voorburg, kondigde de oprichting van zijn comité begin mei aan. Nadat hij begin vorige maand in zijn woonplaats Voorburg was mishandeld, is hij in een beveiligde woning ondergebracht. Hij zei dinsdag geen ledenbeweging na te streven. Hij wil met de reacties op zijn initiatief aan de slag gaan en met moskeeën en moslimorganisaties debatteren.

Mohammed

Kort nadat hij zijn initiatief wereldkundig had gemaakt, noemde Jami de profeet Mohammed in een interview in het dagblad Trouw een verschrikkelijke man. Hij zei dinsdag zijn toon niet te matigen, want dat zal radicale moslims niet afschrikken. "Ik geloof niet dat ze de toon niet mogen. Ze willen het hele liedje niet horen." Hij zei 'uit idealisme' met zijn comité te zijn begonnen.

Koran

Jami is tegen een verbod van de Koran, zoals PVV-leider Geert Wilders heeft voorgesteld, omdat dat tegen de vrijheid van godsdienst ingaat. Hij voelt meer voor het voorstel van arabist Hans Jansen, die juist meent dat iedere Nederlander de Koran verplicht moet lezen. Dan zal volgens hem blijken wat voor verschrikkelijke dingen er in het heilig boek van de moslims staan en dat er inderdaad, zoals Wilders heeft gezegd, een Donald Duck overblijft, als alle gevaarlijke passages worden verwijderd.

Tip de redactie