Cees Veerman voorzitter Deltacommissie nieuwe stijl

DEN HAAG - Voormalig minister van Landbouw Cees Veerman gaat de Deltacommissie nieuwe stijl leiden. Deze staatscommissie moet over een jaar advies uitbrengen over hoe Nederland, met name kust en achterland, tot het jaar 2200 beschermd moet worden tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Dat heeft staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) dinsdag bekendgemaakt. De bewindsvrouw zei vrijdag al, toen zij de Deltacommissie nieuwe stijl aankondigde, dat de commissie verder moet kijken dan de gebruikelijke vijftig jaar.

Veerman

Volgens Huizinga is Veerman een breed denker, met veel kennis van zaken. Ook zijn praktische instelling en zijn onafhankelijkheid maken hem geschikt om voorzitter van de staatscommissie te worden. "Hij kan met gezag spreken."

Veerman zei dinsdag weliswaar met praktische oplossingen voor het wassende water te willen komen, maar die kunnen wel onconventioneel en baanbrekend zijn. Ook in andere delen van de wereld moet de aanpak die de commissie voor gaat stellen inzetbaar zijn.

Commissie

De commissie krijgt ook een bredere opdracht dan de Deltacommissie die na de watersnoodramp van 1953 aantrad. Er zitten niet alleen watermanagers in, maar ook ecologen, economen en specialisten op ruimtelijk gebied.

Veiligheid stond na 1953 centraal, lichtte Veerman toe. "Maar toen de Oosterschelde moest worden afgesloten, brak een maatschappelijke discussie los."

Dam

"Gezien het milieubelang en de belangen van de mosselkweksers is toen gekozen voor een half doorlaatbare dam, een oplossing tussen hard en zacht." Die kant zou het nu ook kunnen opgaan, "los van staal en beton."

Water is geen onbekend terein voor Veerman: "Ik ben geboren tussen het water, op toen nog het eiland Hoeksche Waard."

Dijkgraaf

Hij was jaren waarnemend dijkgraaf van het hoogheemraadschap De Grote Waard en lid van de commissie-Luteijn inzake de inrichting van 'noodoverloopgebieden' voor het stijgende rivierwaterpeil. De laatste drie kabinetten Balkenende was Veerman minister van LNV.

Momenteel is hij voorzitter van Natuurmonumenten, lid van de raad van commissarissen van de Rabobank en verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Wageningen, waar hij ooit promoveerde. Verder is hij beoogd president-commissaris van een zuivelshandelsonderneming, de Hoogwegt Groep.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie