Voetbalvandalisme verschuift naar oefenduels

DEN HAAG - Voetbalvandalisme steekt steeds vaker de kop op bij wedstrijden buiten de reguliere competities in het betaald voetbal. In toenemende mate lopen de zaken uit de hand tijdens oefen- of amateurwedstrijden en bij vriendschappelijke duels.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. De toename van problemen bij dit soort wedstrijden heeft waarschijnlijk te maken met een lagere politie-inzet.

Eenvoudig

Ook kunnen supporters vaak eenvoudiger aan een kaartje komen en is hun toegangsbewijs niet verplicht gekoppeld aan gezamenlijk busvervoer naar het stadion.

Ter Horst constateerde dat in een antwoord op vragen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman over een vriendschappelijk voetbalduel tussen Jong Oranje en Jong Marokko, dat afgelopen mei plaatsvond in Tilburg.

Rondom de wedstrijd braken rellen uit, waarbij vernielingen werden aangericht en stewards gewond raakten.

Deventer

Een oefenduel tussen Go Ahead Eagles en Ajax liep eind juli uit op een confrontatie tussen supporters van beide clubs in het centrum van Deventer. De betrokken partijen erkenden achteraf dat ze de risico's van de wedstrijd hebben onderschat.

De minister verwacht in oktober met de Tweede Kamer te kunnen debatteren over voetbalvandalisme. Dat kan aan de hand van een onderzoeksrapport van het Auditteam Voetbalvandalisme over de rellen in Tilburg en een andere evaluatie.

KNVB

Voetbalbond KNVB laat in een reactie weten verbaasd te zijn over de uitspraken van Ter Horst. "De door haar genoemde wedstrijden, één oefeninterland en één vriendschappelijk duel, zijn de enige oefenwedstrijden in het betaalde voetbal die de afgelopen periode uit de hand zijn gelopen.

Kort door de bocht

Dat zijn er twee te veel, maar van een toename van dergelijke incidenten in het betaalde voetbal kan niet worden gesproken. De cijfers van wanordelijkheden in het afgelopen seizoen binnen het amateurvoetbal zijn nog niet bekend, maar een vergelijking met supportersvandalisme in het betaalde voetbal is wel erg kort door de bocht.

De KNVB vraagt zich af waar de minister haar uitspraken op baseert."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie