Vergiftiging Joesjtsjenko wordt niet onderzocht

KIEV - Volgens de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko belemmeren de Russische autoriteiten het onderzoek naar de toedracht van zijn vergiftiging in 2004. Dit meldde de BBC dinsdag op haar website.

In de aanloop naar de Oekraïense presidentsverkiezingen werd Joesjtsjenko vergiftigd met dioxine. Een Russische laboratorium heeft volgens Joesjtsjenko geweigerd een proef van de dioxine die zij vervaardigen te leveren. Dit terwijl het een van de drie laboratoria is waar het type dioxine die gebruikt was bij de vergiftiging, geproduceerd wordt.

Ondervraging

Verder beklaagt de president zich erover dat Rusland het vertikt drie personen voor ondervraging naar Oekraïne te sturen. Voor de vergiftiging is nooit iemand in officiële staat van beschuldiging gesteld.

Tranen

Tijdens een interview met Westerse journalisten dinsdag barstte Joesjtsjenko bijna in tranen uit. "U heeft geen idee wat een ondraaglijke pijn ik de afgelopen drie jaar heb moeten verduren", aldus de president.

Poging tot moord

Joesjtsjenko verdenkt de Russische staat ervan betrokken te zijn geweest bij de poging tot moord. Rusland ontkent dit in alle toonaarden. De toenmalige rivaal van Joesjtsjenko, Viktor Janoekovitsj, werd gesteund door de Russische president Poetin.

Tip de redactie