AMSTERDAM - Sam Klepper en John Mieremet hebben achter de mislukte moordaanslag op Heinekenontvoerder Cor van Hout in 1996 gezeten. Dat verklaarde Willem Holleeder dinsdag op de tweede dag van zijn proces.

Holleeder, eveneens een van de ontvoerders van Heineken (in 1983), was destijds nog bevriend met Van Hout.

Holleeder beantwoordde vele vragen over Klepper en Mieremet. Hij zei tevens dat beide gevreesde criminelen de moordaanslag hebben toegegeven. Ze zijn er nooit voor vervolgd.

Aanslag

Mieremet heeft wel enige tijd vastgezeten voor de tweede, eveneens mislukte aanslag op het leven van Van Hout, in 2000, maar ging vrijuit. Klepper werd twee maanden daarvoor zelf geliquideerd, John Mieremet werd in 2005 doodgeschoten.

Enige tijd na de aanslag in 1996 raakten Van Hout en Holleeder gebrouilleerd. Van Hout werd in januari 2003 alsnog doodgeschoten. De daders zijn nooit gepakt.

Respect

Holleeder verklaarde dinsdag evenals maandag honderduit en maakt een fitte, bijna montere indruk. Na een aanvankelijke weigering vragen van officier van justitie Koos Plooy te beantwoorden - Holleeder heeft voelbaar een hekel aan de aanklager - ging hij, naar eigen zeggen uit respect voor de rechtbank, toch overstag.

Klepper en Mieremet speelden een rol in de afpersingsaffaire rond zakenman Rolf Friedländer. Volgens justitie heeft ook Holleeder daarin een kwalijke rol gespeeld.

Duo

Holleeder ontkent dat: hij zegt dat hij het beoogde slachtoffer juist heeft gewaarschuwd. Ook zei hij dat hij "net als iedereen" bang was voor het duo. "Als Klepper en Mieremet zeiden dat je moest komen, moest je gewoon komen."

'Reclamecampagne'

Officier Plooy hekelde het feit dat Holleeder nu pas een verklaring heeft afgelegd over het dossier-Friedländer. Volgens Holleeder heeft de officier een "reclamecampagne" tegen hem georganiseerd. Na zijn aanhouding in januari 2006 heeft een vrouwelijke rechercheur, de helft van een verhoorkoppel, Holleeder gezegd dat er sprake was van "tunnelvisie" in het onderzoek naar zijn vermeend criminele gangen, onthulde Holleeder dinsdag.

"Ik heb toen in overleg met mijn advocaat van toen, Moszkowicz, besloten niets meer te zeggen" ,aldus Holleeder. "Die vrouw heeft het wel bij het rechte eind gehad. Wat blijft staan; ik heb niemand afgeperst."

De rechtbank had dinsdag journalist Bas van Hout als getuige willen horen. Omdat Van Hout in het buitenland verblijft, zal dit verhoor naar verwachting pas donderdag plaatsvinden.