BAGDAD - De Iraakse president Saddam Hussein is donderdagochtend begonnen met een toespraak op de Iraakse tv. In militair uniform beschuldigde hij de 'kleine' Bush van misdaden tegen de menselijkheid.

Saddam riep in militair uniform zijn volk op zijn land en zijn principes te verdedigen. Bush heeft volgens hem "onterecht toestemming gegeven om te vechten'' en dat zou slechts het begin zijn van nog meer misdaden. "Het is de plicht van alle goede mensen om hun land te verdedigen. Neem je aandeel in waardigheid en in de overwinning. We zullen de ongelovigen overwinnen. Trek je zwaarden en wees niet bevreesd. Haal de trekker over en blijf schieten."

Indringers

Saddam zwoer dat hij de 'indringers' tegemoet zou treden. "Ons land staat voorop, laat ons land overwinnen met hen die van vrede houden, van rechtvaardigheid en gelijkheid."

Saddam maakte verschillende verwijzingen naar het conflict in het Midden-Oosten. "Lang leve de Jihad en lang leve Palestina. "Lang leve Irak en verlies voor de indringers", zo eindigde hij zijn toespraak.

Zoon Saddam

Uday Hussein, de oudste zoon van de Iraakse president Saddam Hussein, heeft via zijn eigen radiostation A Shabab een toespraak gehouden.

Hij riep het Iraakse volk en het Iraakse leger op te vechten en het land te verdedigen.