'Onafhankelijk onderzoek naar ProRail nodig'

AMERSFOORT - Voor reizigersvereniging Rover komt het onafhankelijk onderzoek in opdracht van verkeersminister Camiel Eurlings naar het functioneren van ProRail als geroepen.

"Het wordt tijd dat zo'n onderzoek komt door een bureau dat boven de partijen staat en kijkt wat ProRail er echt van bakt, in plaats van interne onderzoeken", liet dinsdag woordvoerder Rikus Spithorst van Rover weten.

Hij is fel op ProRail na de sein- en wisselstoringen die het verkeer vanuit Utrecht maandagavond en nog deels dinsdag verlamde.

Structureel probleem

Het is de voor hem de zoveelste keer en dus een structureel probleem dat ProRail parten speelt. "Ze hebben vannacht laten weten dat een paar treinen niet rijden, anders gaat het misschien wel weer mis. Dan heb je de zaken niet in de hand."

Minister Eurlings zegde het onderzoek alsnog toe in een brief aan Tweede Kamer, die de spoorbeheerder al langer op de huid zit vanwege aanhoudende computerstoringen en dientengevolge vertragingen.

Vertrek

Dit voorjaar drongen diverse fracties erop aan dat ProRail systeemwerkzaamheden versnelt. De PvdA zinspeelde zelfs op een gedwongen vertrek van de ProRail-top als de problemen eind dit jaar niet zijn verholpen.

ProRail-directeur Bert Klerk zei in een hoorzitting in het parlement dat versnellen van de modernisering van de computersystemen niet mogelijk was, tenzij drastische maatregelen worden genomen.

Tip de redactie