'Bijlmoord wraak voor Nederlandse oorlogsdeelname' (video)

ROOSENDAAL - De 41-jarige Amerikaanse verdachte die zaterdagavond op het station van Roosendaal een 22-jarige student met een bijl doodsloeg, wilde eigenlijk een Nederlandse commando van de lokale kazerne treffen.

Hij wilde een daad stellen vanwege de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak, zo heeft hij volgens BN/De Stem verklaard bij de politie.

Advocaat Peter Dirven van het advocatenkantoor dat de verdachte bijstaat, bevestigde dinsdagochtend de strekking van de eerste bekentenis en verklaring.

Luchtmacht

Volgens de krant heeft de verdachte bij de Amerikaanse luchtmacht gewerkt. Familie van hem zegt dat hij niet in Irak heeft gediend, geen trauma heeft en zelf ontslag heeft genomen. Hij wilde een daad stellen vanwege de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak, zo heeft hij volgens BN/De Stem verklaard bij de politie.

Advocaten

De advocaten van het advocatenkantoor dat de verdachte bijstaat, bevestigden dinsdagochtend de strekking van de eerste bekentenis en verklaring. Raadsman Peter Gremmen zei in het Radio 1 Journaal dat zijn cliënt tegen militairen is. Aanvallen tegen militaire doelen zijn volgens hem legitiem.

Commando's

Een aantal Roosendaalse commando's lijkt aan de dood ontsnapt omdat ze de verdachte te snel af waren, legde Gremmen uit. Het 22-jarige slachtoffer is daarna waarschijnlijk willekeurig uitgepikt, vreest de advocaat.

BN/De Stem reconstrueerde het verblijf van de man in Roosendaal sinds zijn aankomst op donderdagavond.

Volgens zijn eigen zeggen met een uitgewerkt plan om de commando's te treffen. De verdachte sliep de eerste nacht in een hotel. De politie heeft zijn hotelkamer doorzocht en enkele boeken meegenomen.

Doel

Vrijdag bracht hij de nacht door in de bosjes rond de commandokazerne. Toen zijn primaire missie daar mislukte werd zijn alternatieve doel het treffen van een overheidsdienaar.

Uiteindelijk werd op zaterdagavond de 22-jarige jongeman uit Bergen op Zoom op het station zijn waarschijnlijk willekeurige slachtoffer. De man kon op het station worden gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat tot de voorgeleiding van de verdachte in de loop van dinsdag niet in op zijn verklaringen.

Dinsdag werd hij voor veertien dagen in bewaring genomen, meldde een woordvoerster van de rechtbank in Breda.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie